De eerste zakloze stofzuiger van Miele: krachtig, stil en hygiënisch!

Maandag 5 september 2016 — Uitstekende schoonmaakresultaten en het praktisch en hygiënisch legen van de stofbak, dat zijn de belangrijkste voordelen van de Blizzard CX1, de eerste zakloze stofzuiger van Miele. Bovendien is de Duitse fabrikant erin geslaagd om het geluidsniveau -een toch niet te verwaarlozen detail-, gevoelig te verminderen!

Even opfrissen: Bij een zakloze stofzuiger worden stof en lucht gescheiden door een grote centrifugaalkracht (Cyclone Technologie). Bij de meeste bestaande modellen passeert de lucht door een reeks kleine cyclonen (multi-cycloonsysteem). Dit betekent dat de lucht vaak moet veranderen van richting wat resulteert in een verminderd vermogen en een verhoogd geluidsniveau.

Miele heeft gekozen voor een mono-cycloon aanpak, beter bekend als de Vortex technologie. Wat betekent dat de lucht door één enkele, grotere cycloon passeert. Deze techniek maakt het mogelijk uitstekende schoonmaakprestaties te combineren met een aanvaardbaar geluidsniveau. En bovendien beschikt de Blizzard CX1 over vier verschillende krachtstanden in functie van het vloertype.

Maar de Blizzard CX1 van Miele zet ook een totaal nieuwe standaard voor wat betreft hygiëne. Tijdens het filteren worden de grote stofdeeltjes volledig gescheiden van het fijn stof. Dit laatste wordt vastgehouden in de high performance Gore®CleanStream® filter, die zich in een aparte houder binnenin de filtereenheid bevindt. De fijne stofdeeltjes komen niet in de grote stofbak terecht waardoor deze kan worden schoongemaakt zonder dat er stof opdwarrelt. De filter kan gemakkelijk verwijderd worden en afgespoeld onder stromend water.

Bepaalde modellen in het gamma zijn uitgerust met een HEPA-filter die de allerfijnste deeltjes alsook allergenen tegenhoudt. Zo is de lucht die terug de kamer ingeblazen wordt zelfs zuiverder als de omgevingslucht.  

Voorziene lancering in België: november 2016. Aanbevolen verkoopprijs: vanaf 299 euro.

 

6 vragen aan Markus Miele, Directeur en mede-eigenaar van Miele

De achterkleinzoon van één van de twee grondleggers van het Duitse merk legt uit waarom je persoonlijke voorkeuren een grote rol spelen bij het kiezen van een stofzuiger.

Miele presenteert op IFA 2016 zijn eerste zakloze stofzuiger. Bent u tevreden met het resultaat?

Markus Miele: « We zijn ervan overtuigd dat we met de Blizzard CX1 een product op de markt brengen dat 100% beantwoordt aan de filosofie van ons bedrijf «Immer besser » ( « Altijd beter »).

Miele is een van de laatste gerenommeerde fabrikanten die een zakloze stofzuiger lanceert.  Waarom hebben jullie zolang gewacht?

«Toen de eerste stofzuigers op de markt verschenen, waren de reinigingsresultaten, het gebruiksgemak en vooral het hygiënische aspect bij het ledigen van de stofbak verre van optimaal. Maar natuurlijk hebben we ook vastgesteld dat de vraag naar zakloze stofzuigers blijft stijgen en dat ook de producten steeds beter worden. We hebben onze ingenieurs dus aan het werk gezet om een oplossing te bedenken voor de nadelen van dit type stofzuiger. En als je het mij vraagt, zijn ze meer dan geslaagd in hun opdracht! »

Wat was dan net de grote uitdaging voor Miele?

« Om de lucht van het stof te scheiden, zijn de meeste zakloze stofzuigers uitgerust met een systeem dat de lucht voortbeweegt door een reeks kleine cyclonen. Dit betekent dat de luchtrichting regelmatig verandert wat veel lawaai en verspilling van energie veroorzaakt. Bovendien kan je de zuigkracht meestal niet aanpassen en vereist dit multi-cycloon systeem een constante luchtsnelheid. En dan is er nog de gevreesde stofwolk bij het legen van de stofbak…»

Maar wat maakt de nieuwe zakloze stofzuigers van Miele dan zo speciaal?

«Ten eerste, hebben we gekozen voor de mono-cycloon technologie die de lucht voortbeweegt door middel van een enkele en aanzienlijk grotere cycloon. Dit zorgt voor uitstekende schoonmaakprestaties in combinatie met betere geluidsniveaus dankzij vier gemakkelijk te verstellen energie-instellingen. Ten tweede, zorgt een filtersysteem in meerdere fasen voor de volledige verwijdering van fijn stof. Dus wanneer je de bak leegmaakt, komt dit fijne stof niet meer terug in de kamer. En tenslotte zijn de verschillende onderdelen zo ontworpen dat de stofbak volledig kan worden geleegd zonder dat de huid in contact komt met het vuil. »

De concurrentie heeft ondertussen wel al een lange ervaring en reputatie opgebouwd. Schrikt u dat niet af?

«Nee, veeleisende klanten die vooral belang hechten aan kwaliteit en prestaties van de toestellen zijn niet gevoelig voor het tijdstip waarop fabrikanten een product lanceren. Ik kan onze klanten alleen maar adviseren om de Blizzard CX1 te testen en te vergelijken met andere bestaande modellen. Ik ben alvast benieuwd naar hun reacties! En natuurlijk werd de Blizzard CX 1 ontwikkeld en geproduceerd in de Miele-fabriek in Bielefeld en dus ook getest om 20 jaar mee te gaan bij 45 minuten gebruik per week en maar liefst 5.000 keren de stofbak leegmaken.»

Als de Blizzard echt zo goed stofzuigt als u beweert, betekent dit dan niet dat stofzuigers met zakken stilaan zullen verdwijnen?

«Absoluut niet! Op het gebied van hygiëne zullen de prestaties en het succes van high-end Miele modellen met zakken blijven groeien. Ook bij het meten van efficiëntie bij het stofzuigen van tapijt, scoort de traditionele stofzuiger nog steeds veel beter. Anderzijds blinken zakloze uit in termen van kosten en heel wat gebruikers vinden het fantastisch dat het resultaat van hun werk direct zichtbaar is in de stofbak. Je zou dus kunnen stellen dat alles een kwestie is van persoonlijke voorkeur. In ieder geval beschikt Miele over kwalitatief hoogwaardige producten om beide types van consumenten tevreden te stellen. »