Heerlijke asperges perfect klaargemaakt in de Miele stoomoven!

Dinsdag 9 mei 2017 — Eindelijk is het weer zover! Het aspergeseizoen draait op volle toeren. Maar asperges perfect garen, blijkt niet altijd zo evident. Het water kookt, kookt niet, kookt weer wel... en maar al te vaak gaat de delicate smaak van het witte goud verloren of zijn de asperges te gaar.

De Miele stoomoven is de ideale partner om asperges tot in de perfectie te bereiden. Je plaatst de asperges in een stoomovenpan met gaatjes, kiest het juiste programma en daarna worden je asperges perfect gaar gestoomd terwijl ook de voedingswaarde behouden blijft. Hier alvast twee heerlijke recepten om van te smullen:

 

Asperges met ei mimosa (Asperges op Vlaamse wijze)

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg nieuwe middelgrote aardappelen
1,5 kg middelgrote witte asperges
8 eieren
250 g boter
Peterselie
Peper en zout

Bereiding

Stoom de eieren gedurende 6 minuten in een geperforeerde pan op 120°C in de hogedrukstoomoven of 10 minuten op 100°C in de stoomoven (afhankelijk van de grootte van het ei). Haal de eieren uit de oven.

Laat de boter smelten op een laag vuurtje.

Zet de in vier stukken gesneden aardappelen boven in de stoomoven in een geperforeerde pan van 1,5 liter, stoom gedurende 4 minuten op 120°C of 8 minuten op 100°C.

Leg de geschilde asperges in een geperforeerde pan van 2,5 liter. Schrank de asperges, meer bepaald leg de asperges op eerste laag met hun kopjes tegen de voorste kant van de pan, op de tweede laag met de aspergevoeten tegen de achterkant, enz., zodat de stoom alle asperges goed kan bereiken.

Zet de pan met asperges onder de pan met de aardappelen en stoom beide 3 minuten op 120°C of 12 minuten op 100°C.

Pel intussen de eieren, prak ze tot mimosa met een vork, en meng er de fijngehakte peterselie door. Kruid met peper en zout.

Serveer de aardappeltjes en de asperges op warme borden, overgiet de asperges met de geklaarde boter en bestrooi met ei mimosa.

Tip: de diameter van een ingrediënt bepaalt de gaartijd. Hoe kleiner de aardappelen of groenten gesneden worden, hoe korter die tijd is.

Om de in schil gekookte aardappelen te koken (zoveel mogelijk van dezelfde grootte): stoom 10 à 12 minuten op 120°C (wel enkele gaatjes prikken met en vork om het openspringen te voorkomen), of 30 à 40 minuten op 100°C.

Om een zachtgekookt eitje te bekomen: laat deze 3 à  4 minuten stomen op 100 °C in een geperforeerde pan.

 

Aspergesoep

Ingrediënten

2 fijngehakte uien
1 fijngesnipperd teentje knoflook
1 kg verse geschilde asperges
200 ml culinaire room
Peper en zout
Fijngehakte bladpeterselie
Boter
2 Kippenbouillonblokjes
Warm water

 

Bereiding

Snijd de kopjes van de asperges stoom ze in een geperforeerde pan gedurende 1 minuut op 120°C in de Miele hogedrukstoomoven of 4 minuten op 100°C in de drukloze stoomoven.

Doe de ui en de knoflook met een klontje boter in een niet-geperforeerde pan van 5,7 liter, stoom gedurende 3 minuten op 120°C of 9 minuten op 100°C.

Snijd de asperges in stukken en voeg toe aan de uien met bouillonblokjes. Laat dit koken gedurende 10 minuten op 120°C of gedurende 30 minuten op 100°C. Schenk er al mixend het warme water en de room bij. Breng op smaak met peper en zout.

Stoom de soep nog 2 minuten op 120°C of 6 minuten op 100°C om ze op de goede temperatuur te brengen.

Voeg er tenslotte de fijngehakte peterselie en de aspergekopjes bij.

 

 

Asperges met ei mimosa Miele
Aspergesoep Miele