Sven Ornelis en de Miele hogedrukstoomoven: een onklopbaar duo

Sven Ornelis en de Miele hogedrukstoomoven: een onklopbaar duo

Maandag 23 mei 2016 — Met “De Would-be Chef Deel 2”, maakt foodie Sven Ornelis opnieuw een boek boordevol heerlijk simpele gerechten met een eigen twist. Een boek voor gewone mensen, zoals u en ik. Voor mensen die houden van lekker eten én genieten van het leven. Voor iedere doorsnee keukenpiet die zonder stress de lekkerste gerechten op de tafel wil zetten. En in een kookboek waar “eenvoud, supersnel én lekker” de hoofdrol spelen, zal het niet verrassen dat heel wat gerechten in de Miele hogedrukstoomoven bereid worden.

Sven vertelt enthousiast: “Ik ben al heel lang een Miele-fan. Mijn absoluut favoriete toestel is nog steeds de hogedrukstoomoven. Ik gebruik hem al jaren bijna elke dag en veel recepten in de Would-be Chef deel 2 worden er nog gemakkelijker mee.”

 

De Miele hogedrukstoomoven is ruim, krachtig en staat garant voor de smaakvolste gerechten. Dankzij de unieke PowerSteam stoomgenerator is en blijft het de snelste en krachtigste stoomoven ter wereld. Onder druk en met een temperatuur tot 120°C stoomt u in uiterst korte bereidingstijden groenten, vis, risotto… en zoveel meer. En omdat de hogedrukstoomoven rechtstreeks aangesloten is op de wateraanvoer is hij altijd klaar voor gebruik. Ideaal om, net als Sven, in een mum van tijd de heerlijkste gerechten op tafel te toveren.

 

Indiase curry met kip, courgette, kokos, kurkuma, krieltjes en koriander

Ingrediënten (4 pers)

-1 ui

-2 el kurkuma

-1 Spaans pepertje

-2 grote kippenfilets

-2 el Indiase currypasta

-1 blikje kokosmelk

-1 courgette

-12 krieltjes

-Een handvol koriander

-Plantaardige olie

 

Bereiding 

1. Snij de uit in eerder grote stukken en bak glazig met de kurkuma en het gehakte pepertje in plantaardige olie in de wok.

2. Haal even uit de wok wanneer de uien glazig zijn.

3. Snij de kip in kleine stukjes en wok met wat extra plantaardige olie.

4. Voeg de uien, de currypasta en de kokosmelk toe.

5. Snij de courgette in kleine blokjes en voeg die ook toe.

6. Stoom of kook de krieltjes en voeg die ook toe.

7.Laat op een rustig vuurtje een kleine 10 minuten pruttelen.

8.Werk af met veel fijngehakte koriander

Extra lekker:  Kruid de kippenfilets met de helft van de kurkuma en verpak ze individueel sous vide of in hittebestendige folie. Stoomtemperatuur 90 graden gedurende 25 minuten (in beide types van stoomovens)

 

Aardappelsalade met groene asperges, lente-ui, kappers, ansjovis en pancetta. 

Ingrediënten (4 pers)

-1 kg krieltjes

-6 groene asperges

-2 lente-uitjes

-8 ansjovisfiletjes

-10 plakjes pancetta

-3 el kappertjes

-4 el rodewijnazijn

-2 el dijonmosterd

-8 el olijfolie

-peper

 

Bereiding

1. Kook (of stoom) de krieltjes tot ze beetgaar zijn.

Stoomtip: Stoom de krieltjes op 120 graden gedurende 5 minuten of op 100 graden gedurende 15 minuten

2. Schil intussen de rauwe asperges met een dunschiller of mandoline in dunne slierten.

3. Snipper de lente-uitjes heel fijn.

4. Hak de helft van de ansjovisfiletjes fijn. Snij de andere 4 gewoon in tweeën.

5. Scheur de pancetta in stukken.

6. Meng de kappertjes, de olijfolie, de rodewijnazijn, de mosterd en de gehakte ansjovis tot een lekkere vinaigrette. Kruid af met peper.

7. Meng de warme aardappelen, de pancetta, asperges en lente-uitjes met de vinaigrette. 

 

Mijn pittige pasta alla vongole

Ingrediënten (4 pers)

-1,5 kg verse venusschelpjes

-4 sjalotjes

-3 teentjes knoflook

-1 (half) chilipepertje (naar smaak)

-1 bussel platte peterselie

-600 g pasta (ik ga graag voor verse tagliatelle voor dit gerecht.)

-1 glas goede witte wijn

-Olijfolie

-Peper en zout

 

Bereiding

1. Spoel de schelpjes een paar keer goed na elkaar in gezouten water. Als de schelpjes open zijn, geef je ze een tikje: sluiten ze zichzelf niet, dan zijn ze misschien niet geschikt voor consumptie.

2.Snipper de sjalotjes, snij de knoflookteentjes in flinterdunne plakjes, ontdoe het pepertje van zijn zaadjes en snij het pepertje. Opgelet: zorg dat je je handen niet verbrandt als het te heet is.

3. Hak de peterselie.

4.Doe de pasta in een niet-geperforeerde stoomovenpan, zet ze volledig onder water en stoom ze op 100 graden volgens de aangegeven tijd op de verpakking.

5. Doe de schelpjes samen met de olijfolie, de sjalotjes, de knoflook en het pepertje in een niet geperforeerde stoomovenpan. Voeg de peterselie, de witte wijn toe en stoom de vongole gedurende 4 minuten op 100 graden in de Miele – stoomoven.

 

Serveren

1. Wanneer de pasta al dente is, voeg je hem bij de schelpjes en meng je door elkaar.

2. Voeg eventueel peper en zout toe (al zat dat laatste wellicht niet nodig zijn).

3. Serveer met pan en al op tafel met een lekker stukje brood en een glas van de wijn die je in je bereiding gebruikte.

 

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de Miele e-shop tegen de prijs van 24,95 euro of in de boekhandel.

 

 

Indiase curry met kip, courgette, kokos, kurkuma, krieltjes en koriander
Aardappelsalade met groene asperges, lente-ui, kappers, ansjovis en pancetta.
Mijn pittige pasta alla vongole